Tulpanen


Tulpanen

Jag har valt att berätta lite om tulpanen. Det som gör mig intresserad av tulpaner är att de är en stor del av florist yrket, och för att tulpaner är så vackra.  Alla är nog inte lika intresserande om tulpaner som jag är, men jag skulle tycka det var kul om flera får mer koll på tulpaner, hur de ser ut, hur man sköter dem, hur det kommer sig att de är så populära här i Sverige. Visst kommer nog alla någon gång gå på ett bröllop eller en begravning, och det är de som blomsterarrangemang används mest till. På bröllop har man blomsterarrangemang och bröllopsbuketter för att göra allt extra vackert och för att göra dagen mer speciell. På begravningar har man mycket blommor för att de nära och kära ska få ett vackert farväl. Det är inte bara tulpaner som används då, det finns också många andra snitt blommor som rosor, brudslöja, krysantemum, gerbera, orkidéer, och lavendel, men tulpanen är en av de mest använda.

Tulpanen är väldigt omtyckt här i Sverige, kanske beror det på att vinter är lång här i norden och man tycker att tulpanens klara färger är extra vackra när man inte är van att se så mycket grön utomhus i januari. vi har till och med en dag tillägnat för tulpanen den 15 januari. Människorna i norden är bäst på jorden att köpa tulpaner men svenskarna köper flest, varje år köper vi hem 120 miljoner tulpaner att pryda våra hem med under våren. 90 procent av de tulpaner vi köper har odlas i Sverige, men tulpan lökarna kommer ifrån Holland. Alltså tulpaner växer inte upp ifrån frön utan ifrån en liten lök. Tulpaner är ganska billiga och finns att köpa nästan överallt på våren. Det finns nästan 6000 tulpan sorter på jorden, men bara 400 av dem kan odlas i Sverige. Tulpanerna planteras i augusti, sedan låter odlarna löken ligga och vila i jorden under vintern innan de bärs in i varma växt hus där de snabbt växer upp till en fin tulpan. 

Tulpaner finns i nästan alla regnbågens färger naturligt, men en del av tulpanerna som säljs i affärer är framställda på konstgjord väg. Tulpaner som är svarta eller klarblåa ha onaturliga färger. Det finns blålila tulpaner naturligt, men inte så skarpa blåa färger som finns när de har framställt konstgjort. Jag tycker att det är fel att förändra växter på det sättet, försöka få fram nya vackra tulpaner när det redan finns jätte många vackra tulpansorter naturligt, räcker inte det? Det är som att göra plasticoperationer på människor som inte behöver det. När de väl har fått fram en onaturlig tulpan sort klonar de dem så att de blir exakt likadana som de innan, om man inte gör det kan de konstgjorda tulpanernas avkomma bli annorlunda och kanske få tillbaka sin ursprungliga färg. Det är inte bara tulpaner som de ändrar på, de har också ändrat på orkidéer och rosor mm. Har ni till exempel sett blåa rosor någon gång? Det är inte så vanligt, eftersom de inte finns på riktigt men de har lyckats blanda olika ros arter för att få fram en blå färg. Jag vet inte hur de gör exakt, men jag vet att det finns olika sorters tekniker, man kan odla blommor i ett visst ph värde, korsa dem med andra arter, eller låta blommorna suga upp färgat vatten. Man kan se det här på ett annat sett än vad jag gör, kanske tycker man bara att det är bra att vi kan ändra växter till så vi vill ha dem, men det tycker inte jag.

Tulpanens historia 

Tulpanen växer inte vilt här i Sverige, de tulpaner som man ser växa utomhus har  någon gång planterats, kanske för flera år sedan eftersom tulpanen kan komma tillbaka flera år efter ifrån samma lök. I naturen växter tulpanen egentligen i Turkiet. Tulpanen kom till Sverige på 1500-talet ifrån Holland efter att Holland fått tulpanen ifrån Turkiet många år innan. Exakt hur vet man inte. Det var en man år 1685 i Sverige som var den första med att dokumentera sin tulpan odlig, han hette Olof Rudbeck. Han odlade 380 st olika tulpan arter.

Tulpan tips

När man har köpt hem tulpaner ifrån affären och vill att det ska hålla sig så länga som möjligt finns det en del skötselråd som man kan följa.

·       När du precis har kommit hem med tulpanerna skär du av 2 cm ifrån toppen av stjälkarna. Utan att ta bort emballaget(plasten runt om). Så att tulpanerna inte böjer sig när de har dåligt med vatten innan du har låtit dem suga upp nytt. Man ska skära bort en bit av stjälken för att tulpanen lättare ska kunna suga upp vatten. 

·       Sedan sätter du tulpanerna i kallt vatten, eftersom tulpaner har mjuka stjälkar ska man ha kallt vatten, om man har varmt vatten suger det upp vattnet för fort och slår ut och blir hängig.

·       Ta bort plasten efter en timme, och njut av dina tulpaner.

·       Om man vill hålla tulpanerna fina riktigt länge ska man följa de här råden:

·       Byta vatten varje dag.( tulpaner är törstiga blommor)

·       Sätta tulpanerna på ett svalt ställe.

·       Undvika direkt solljus.

·       Inte ställa tulpanerna i närheten av frukt eftersom de utsöndrar etylgas som påskyndar växters åldrande.

·       Och låta tulpanen stå extra svalt nattetid.

Egen plantering av tulpaner

Man kan plantera tulpanlökar själv i trädgården, men det finns en del saker att tänka på om man vill få ett bra resultat. Lökarna ska planteras på hösten någon gång i augusti innan frosten kommit. Sätt den med lökspetsen uppåt, och långt ned i jorden så att den skyddas emot frost under vintern. Den ska planteras minst två gånger lökens höjd ned i jorden.  Placera inte lökarna närmare varandra än 5-10 cm så att de får plats. Men det är inte allt man bör tänka på, jorden är också viktig del. Tulpaner vill ha en lätt och väldränerad jord (alltså jord som vattnet rinner lätt igenom och inte förblir våt för länge) För bästa resultat ska det vara en bra blandning mellan lerjord och sandjord, sedan ska jorden var välbearbetad. Om jorden är hård och våt är det lerjord då ska du blanda ut den med sandjord för att få det mindre torrt jorden tinar också upp tidigare på våren så att tulpanerna kan börja växa. Om det är sandjord som är lätt och torr, ska du blanda i lerjord för att få mer fuktighet, och mer näringsämnen. Man också gödsla jorden så att tulpanerna växer bättre, det kan du göra både på hösten och på våren, men du ska bara ha kväve i gödslet på våren för att det är bara då tulpanen behöver det för att växa. Nu kan du det mesta om tulpaner och tack för att ni har läst.     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0